Hopp til innhold

TV 2

Vi hjalp TV 2 med å designe et brukervennlig monitoreringsverktøy for å håndtere simultane livesendinger

Utfordring:
Hvordan designe for automatisk feilhåndtering?

Gjennom satsingen «Hjemmebanen for norsk idrett» skulle TV 2 mangedoble antallet live sportsbegivenheter opp mot 1000 samtidige videostrømmer.

Hvordan designe et grensesnitt som gir operatøren trygghet i et system som håndterer feil og gir tilbakemelding når noe går galt? Monitoring by exception heter det på fagspråket - å bare bruke operatørens oppmerksomhet på feilretting, ikke på å følge med på videostrømmer hvor alt går bra.

Løsning: Enkel oversikt for feilsøking og feilretting - i ett view.

Med designmetodikk kartla vi hvordan operatørene jobber i dag:

  • brukerintervjuer av fagansvarlige
  • jobbskygging av operatørene på sportsvakt 
  • prototyping og testing av et nytt monitoreringsgrensesnitt. 

Monitoreringsverktøyet gir operatøren en enkel oversikt over status på livesendingene og eventuelle feilsituasjoner, og de kan manuelt starte og stoppe videostrømmer. 

Kanarifugl i gruven

Monitoreringssystemet heter kanari, etter uttrykket kanarifugl i kullgruven. Kanari er nettopp designet for å være noe man ikke trenger å følge med på hele tiden, men noe som varsler om feil som bør utforskes nærmere. Istedenfor å vise alle statusene, brukes statusfarger og oppsummerende labler.

Operatøren forholder seg til en oppsummerende side for alle sendinger og en detaljside for å feilsøke og feilrette. For at de riktige folkene skal kunne monitorere og få varsler om de relevante sendingene, var god filtrering på ulike verdier viktig for operatørene. 

En enklere arbeidshverdag

Vi har jobbet med å få innsikt i brukeroppgaver og problemer i dagens arbeidsflyter. På bakgrunn av dette har vi designet et nytt brukergrensesnitt for monitoreringsverktøyet kanari, som skal være enkelt og intuitivt. For å sikre god brukervennlighet og et gjennomtenkt grensesnitt har vi også utvidet TV2 sitt komponentbibliotek for å støtte ny funksjonalitet i det nye internverktøyet. 

Operatøren har fått en enklere jobbhverdag, og går fra mange åpne faner og vinduer med mange ulike videostrømmer og informasjon, til å samle alt i et vindu. TV 2 kan på sin side skalere opp antall livesendinger dramatisk med samme mannskap i kontrollrommet.